Rzodkiewka jest jednym z warzyw, które ma nadzwyczaj
dobroczynny wpływ na włosy oraz cerę. Jednak z drugiej strony nie powinniśmy jej
za dużo jeść, gdyż bardzo łatwo pochłania wszelką chemię. Dlatego kiełki tego
warzywa to cudowne rozwiązanie, dzięki któremu będziemy mieli to co najlepsze –
łatwo i ekologicznie.
Kiełki rzodkiewki są wyjątkowo proste w hodowli (zresztą domowa hodowla kiełków w ogóle nie jest trudna), a do tego są smaczne – smakują
podobnie do korzenia rzodkiewki i pięknie się prezentują, więc mogą posłużyć do
przystrojenia sałatki lub kanapki.
WŁAŚCIWOŚCI
Kiełki rzodkiewki mają duże ilości witaminy C (ponad 2 razy
więcej niż zwykła rzodkiewka), pomagają więc podnieść odporność organizmu. Znane
są również z działania wykrztuśnego, dzięki czemu pomagają oczyścić drogi
oddechowe oraz zatoki. Kiełki rzodkiewki
bogate są również w siarkę (budulec skóry, włosów i paznokci), potas, magnez oraz jodu. Są niskokaloryczne. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i
przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg
żółciowych.
WYGLĄD
Ziarenka kiełków rzodkiewki są średniej wielkości, brązowe.
Kiełki są zielone (delikatnie zaróżowione), ich korzenie pokrywa biały puszek –
są to drobniutkie korzonki boczne. Kiełki nie rosną wysokie, a najlepsze są gdy
mają ok 4-5 cm.
HODOWLA
Kiełki rzodkiewki są bardzo proste w hodowli. Ciężko je
zepsuć, a nawet mogą chronić inne kiełki
przed pleśnią. Rosną ok. 5-6 dni. Rosną szybko zarówno w słoiku jak i na
kiełkownicy.
SMAK
W smaku przypominają korzeń rzodkiewki, są dość pikantne. Doskonale nadają się do różnego rodzaju twarożków czy sałatek z jajkiem (wszędzie tam gdzie pasuje też normalna rzodkiewka). Można również posypać nimi kanapkę lub ozdobić gotowe danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz