środa, 12 listopada 2014

KIEŁKI RZODKIEWKI



Rzodkiewka jest jednym z warzyw, które ma nadzwyczaj dobroczynny wpływ na włosy oraz cerę. Jednak z drugiej strony nie powinniśmy jej za dużo jeść, gdyż bardzo łatwo pochłania wszelką chemię. Dlatego kiełki tego warzywa to cudowne rozwiązanie, dzięki któremu będziemy mieli to co najlepsze – łatwo i ekologicznie.

Kiełki rzodkiewki są wyjątkowo proste w hodowli (zresztą domowa hodowla kiełków w ogóle nie jest trudna), a do tego są smaczne – smakują podobnie do korzenia rzodkiewki i pięknie się prezentują, więc mogą posłużyć do przystrojenia sałatki lub kanapki.



WŁAŚCIWOŚCI
Kiełki rzodkiewki mają duże ilości witaminy C (ponad 2 razy więcej niż zwykła rzodkiewka), pomagają więc podnieść odporność organizmu. Znane są również z działania wykrztuśnego, dzięki czemu pomagają oczyścić drogi oddechowe oraz zatoki.  Kiełki rzodkiewki bogate są również w siarkę (budulec skóry, włosów i paznokci), potas, magnez oraz jodu. Są niskokaloryczne.  Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.


WYGLĄD
Ziarenka kiełków rzodkiewki są średniej wielkości, brązowe. Kiełki są zielone (delikatnie zaróżowione), ich korzenie pokrywa biały puszek – są to drobniutkie korzonki boczne. Kiełki nie rosną wysokie, a najlepsze są gdy mają ok 4-5 cm.

HODOWLA

Kiełki rzodkiewki są bardzo proste w hodowli. Ciężko je zepsuć, a nawet  mogą chronić inne kiełki przed pleśnią. Rosną ok. 5-6 dni. Rosną szybko zarówno w słoiku jak i na kiełkownicy.  
SMAK
W smaku przypominają korzeń rzodkiewki, są dość pikantne. Doskonale nadają się do różnego rodzaju twarożków czy sałatek z jajkiem (wszędzie tam gdzie pasuje też normalna rzodkiewka). Można również posypać nimi kanapkę lub ozdobić gotowe danie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz