wtorek, 12 sierpnia 2014

JEŚĆ KOLOROWO


Dla własnej wiadomości wyszperałam w internecie ciekawostki na temat warzyw i owoców. Każdy wie, że są zdrowe. Osobiście bardzo lubię świeżo wyciśnięte soki i przepadam za koktajlami. Nie umiałabym jednak odpowiedzieć na pytanie, co takiego zawierają i dlaczego są zdrowe. Postanowiłam się, więc trochę wyedukować. Poniżej tylko garść ciekawostek i najważniejszych rzeczy ponieważ, gdybym bardziej się w to zagłębiała to nic bym nie zapamiętała;p

Aby zdrowo się odżywiać powinniśmy jeść różnorodnie i zrównoważenie. Wiadomo, że owoce i warzywa zawierają całą masę witamin i minerałów. Naukowcy zauważyli, że różnokolorowe warzywa i owoce zawierają różne składniki odżywcze, dlatego podzielili je na 5 grup kolorystycznych: czerwoną, żółto-pomarańczową, zieloną, fioletową i białą.


GRUPA CZERWONA: pomidory, jabłka, czereśnie, wiśnie, rzodkiewki, truskawki, papryka czerwoną, buraki, owoc granatu.

Owoce i warzywa z tej grupy zawierają duże ilości likopenu – antyutleniacza, który działa zbawiennie na serce, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo i odmładzająco. Szczególnie dużo jest go w pomidorach i przetworach pomidorowych, zwłaszcza tych podawanych na ciepło (dobra wiadomość dla miłośników spaghetti). Czerwone warzywa i owoce zawierają również dużo potasu, który odpowiada za regulację rytmu serca i ciśnienia krwi.

GRUPA ŻÓŁTO-POMARAŃCZOWA: banany, marchew, brzoskwinie, cytrusy, dynia, gruszki.

Karotenoidy to cenne dla zdrowia barwniki, w odcieniach od żółtego po czerwony. Marchewkę, pomarańczę i dynię łączy wysoka zawartość karotenoidu – beta karotenu, działającego świetnie na włosy, skórę i paznokcie. Regularne spożywanie roślin z tej grupy kolorystycznej na pewno da lepsze efekty niż niejeden suplement diety. Karotenoidy tworzą witaminę A, dlatego też owoce i warzywa je zawierające dobrze działają na oczy. Szczególnie ceniona w tym względzie jest marchewka.



GRUPA ZIELONA: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi, kiełki.

Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii i jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Warzywa zielone to doskonałe źródła witamin A, C i E, czyli wspierają oczy, odporność, zapobiegają chorobom nowotworowym, poprawiają wygląd cery i opóźniają procesy starzenia. Zawierają też oczywiście duże ilości chlorofilu, który pomaga oczyszczać organizm.



GRUPA FIOLETOWA: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona, żurawina, jagody, śliwki.

Zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu.



GRUPA BIAŁA: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska, kalafior.

Są cennym źródłem flawonoidów i allicyny o działaniu antybakteryjnym i antywirusowym. Najwięcej ich zawiera najsłynniejszy – czosnek, który słusznie jest nazywany naturalnym antybiotykiem.

Aby dostarczyć organizmowi różnorodnych składników, powinniśmy jeść owoce i warzywa ze wszystkich grup. Ważna jest tęcza na talerzu;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz