Do dekorowania pierniczków wystarczy nam w sumie kolorowy
lukier, ale jeśli chcemy stworzyć prawdziwe piernikowe dzieła sztuki przyda się
jeszcze kilka innych akcesoriów i dodatków.
Dekoracji cukierniczych – perełek,
maczków, gwiazdek itp. jest mnóstwo. Sami musimy zdecydować, które podobają się
wam najbardziej i w nie zaopatrzyć. Ja używam przede wszystkim pisaków z masą
cukrową, gdyż za ich pomocą można wyczarować niesamowite rzeczy.
Jeśli odpowiednio opanujemy pisaki to możemy za ich pomocą
uzyskać zarówno grubą jak i cienką linię. Masa cukrowa zastyga błyskawicznie po
wyciśnięciu, dlatego jeżeli jeszcze chcemy dodatkowo coś na nią nanieść i
przykleić lepiej rysować linię po kawałku i przyklejać ozdoby jak najszybciej,
przez stwardnieniem masy, gdyż inaczej mogą szybko odpadać. Pisaki przy takich
obfitych dekoracjach jak moje szybko się wyczerpują, więc na taką podstawową
ilość pierniczków z tego przepisu potrzebuję przynajmniej 2 komplety. Gdy
zużyję połowę tubki, wtedy coraz ciężej mi wyciskać masę i uzyskać precyzją
linię. Pomaga w tym zaciśnięcie na tubce jakiejś klamerki lub wsuwki do włosów.
Często do dekoracji wykorzystuję również perełki, gwiazdki
czy śnieżynki, których wybór jest ogromny. Można je z łatwością dostać w
sklepie oraz zamówić na allegro. Na allegro w dziale ‘Dekoracje cukiernicze’
znajdziecie naprawdę całą masę dodatków do wyboru. Perełki i tego rodzaju
dodatki są na tyle duże, że wygodnie je się nakłada palcami. Aby je przykleić
do ciasteczka rysuję kulkę pisakiem cukrowym, a następnie wciskam w nią
perełkę.
Maczki, czyli dużo mniejsze kuleczki sprawiają trochę więcej
kłopotu. Jeśli chcemy udekorować nimi jakąś większą powierzchnię to najłatwiej
po prostu posypać nimi obszar, na którym położyliśmy wcześniej cienką warstewkę
świeżego lukru. Maczki nigdy nie przykryją idealnie całego lukru, którego
używamy, jako kleju, dlatego używajmy tych kolorów, które do siebie pasują.
Jeżeli chcę za pomocą maczków poukładać jakąś bardziej precyzyjną dekorację to
używam do tego wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Przyda się również
miseczka z wodą. W wodzie zanurzam samą końcówkę patyczka, a następnie nabieram
nim maczków (lub czasem po jednej sztuce), które przyklejają się do pomoczonej
końcówki.
Płatki kokosowe doskonale imitują śnieg, dlatego często
dekorują nimi choinki lub dachy domków. Miejsce, które chcę udekorować smaruję
cienką warstwą białego lukru, który następnie posypuję kokosem. Co się przyklei
to zostaje, a resztę strzepuję z pierniczka.
I to w skrócie tyle na temat moich dekoracyjnych metod. Wiele
pierniczkowych inspiracji można znaleźć na Pintereście. Zachęcam do zabawy – dzięki niej trochę
wcześniej czuć w domu klimat świąt. J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz