niedziela, 12 października 2014

CZY DOMOWE SIĘ OPŁACA: WINO ZA 1,33ZŁ?


Alkohol do tanich produktów nie należy, a do domowego wina wystarczą owoce, cukier i woda oraz odpowiednie sprzęty. Wydaje się więc oczywiste, że domowe wino się opłaca. Zwłaszcza, że jeśli zainwestujemy w odpowiednie akcesoria, to te już zostaną nam na kolejne sezony. Postanowiłam jednak z ciekawości policzyć jak to się wszystko kalkuluje. Tym samym rozpoczęłam na blogu nową serię artykułów, w których będę przeliczać koszty różnych domowych przetworów, żeby zobaczyć, czy obok „zdrowiej” zawsze da się dodać „taniej”.

Akcesoriów niezbędnych do produkcji wina nie jest dużo. Spokojnie na początek wystarczą nam: balon, korek, rurka fermentacyjna i wężyk do ściągania wina. Moje obliczenia będą tylko poglądowe, dlatego wielkość balonu oraz ilość owoców założę taką, jaką sami użyliśmy w tym roku do produkcji wina z winogron.

Cena niezbędnego sprzętu do produkcji:
Balon do wina 34l – 149 zł (my nasz zakupiliśmy w LeroyMerlin - o tutaj)
Rurka fermentacyjna – 2 zł
Korek – 3,2 zł
Wężyk do zlewania wina – 9,7 zł
Razem: 163,9 zł

Jeśli mieszkamy w mieście i nie mamy darmowego źródła owoców, będziemy musieli się w nie zaopatrzyć na placu. My tak w tym roku zrobiliśmy.

Cena surowców na ok. 30l wina:
18 kg winogron (po 3,5 za kg) – 63 zł
7,8 kg cukru (po 2,5 za kg) – 19,5 zł
Ceny wody nie wliczam;)
Drożdże winiarskie – 3,4 zł
Pożywka – 1,6 zł
Razem: 87,5 zł


Po zakończeniu produkcji wino należy przelać do butelek. Bądźmy optymistami i załóżmy, że otrzymamy rzeczywiście ok. 30l wina. Będzie nam zatem potrzebne 40 butelek i korków, które też należy kupić. Ciężko również byłoby odpowiednio zamknąć butelki bez korkownicy.

Cena pozostałego sprzętu:
Korkownica – 34,6 zł
40 butelek 0,75l (po 1,74 za szt.) – 69,6 zł
40 korków (po 0,72 za szt.) – 28,8 zł
Razem: 133 zł

Nasze wszystkie koszty wyniosły zatem: 384,4 zł, co w przeliczeniu daje 9,61 zł za butelkę wina, czyli wcale nie tak mało. Są to jednak koszty naszego pierwszego wina, gdy nie mamy jeszcze absolutnie żadnych sprzętów. Warto na pewno zbierać butelki na zapas, nie da się natomiast zbierać korków. Aby wino było odpowiednio zabezpieczone, należy używać tylko nowych i odpowiednio przygotowanych korków.

Jednak już drugie wino, gdy nie musimy kupować całego sprzętu, opłaca się znacznie bardziej. Gdy mamy już rzeczy niezbędne do produkcji, odłożone butelki oraz korkownicę, to pozostają nam tylko do kupienia surowce oraz korki. Wtedy jedna butelka wina wynosi 3,05 zł.
W świetnej natomiast sytuacji są ci, którzy nie tylko mają niezbędny sprzęt, ale też nie muszą kupować owoców. Oni muszą nabyć jedynie cukier, drożdże i pożywkę oraz korki do butelek. Wtedy butelka wina kosztuje ich tylko 1,33 zł.

To wszystko są tylko obliczenia przybliżone. Wyniki będą oczywiście inne dla różnych owoców czy dla innych ilości wina. Warto jdnak zainwestować w sprzęty do wina. Jeżeli tylko mamy wystarczająco cierpliwości i chęci, by sie tym zajmować, produkcja domowego wina na pewno nam sie opłaci. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz