Nigdy nie wiem, na jakie warzywa
aktualnie jest sezon. Co teraz jest najtańsze w sklepie, najliczniejsze i zdrowsze,
bo nieimportowane? Dlatego postanowiłam opracować specjalny kalendarz warzyw
sezonowych. Wiem, że w internecie łatwo można znaleźć, które warzywo, w jakich
miesiącach występuje, ale mnie chodziło głównie o to, żeby wygodnie wyszukać
odwrotną informację – na co zwracać szczególną uwagę w danym miesiącu.
Mój kalendarz warzyw sezonowych
będę szykować po kolei na każdy miesiąc. Za dużo było informacji, żeby wygodnie
zmieścić je na jednej infografice. W każdym miesiącu wytypowałam jedno
szczególne warzywo, na które postanowiłam zwracać szczególną uwagę – i częściej
kupować.
W SIERPNIU „warzywem miesiąca” została PAPRYKA.
PAPRYKA jest bardzo cennym warzywem.
Osobiście bardzo mi smakuje i często gości na mojej kanapce. Zawiera bardzo
duże ilości witaminy C – prawie 5 razy więcej niż słynna cytryna. Zawiera także
wiele witamin z grupy B oraz związków mineralnych tj. wapń, potas, żelazo czy magnez. Dzięki temu w
jakimś stopniu może wpływać na nasze pozytywne samopoczucie i na poprawę
kondycji układu nerwowego. Ma również wiele błonnika, który bardzo dobrze
działa na trawienie. Papryki o różnych kolorach różnią się również trochę
składem i właściwościami. Więcej o grupach kolorystycznych warzyw i owoców
można przeczytać w osobnym artykule. Natomiast papryka ostra ułatwia spalanie
tłuszczu oraz hamuje apetyt, dlatego może wspomagać nas w odchudzaniu.
Poza papryką w sierpniu trwa
sezon na: bakłażana, brokuła, buraka, cukinię, fasolkę szparagową, kalafiora,
kalarepę, kapustę, karczocha, kukurydzę, marchewkę, ogórka, pomidora, pora, rukolę,
rzodkiewkę, selera, szpinak i ziemniaki.
Mam nadzieję, że infografika wam
się spodoba i przyda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz