Dla własnej wiadomości
wyszperałam w internecie ciekawostki na temat warzyw i owoców. Każdy wie, że są
zdrowe. Osobiście bardzo lubię świeżo wyciśnięte soki i przepadam za
koktajlami. Nie umiałabym jednak odpowiedzieć na pytanie, co takiego zawierają
i dlaczego są zdrowe. Postanowiłam się, więc trochę wyedukować. Poniżej tylko
garść ciekawostek i najważniejszych rzeczy ponieważ, gdybym bardziej się w to
zagłębiała to nic bym nie zapamiętała;p
Aby zdrowo się odżywiać powinniśmy jeść
różnorodnie i zrównoważenie. Wiadomo, że owoce i warzywa zawierają całą masę
witamin i minerałów. Naukowcy zauważyli, że różnokolorowe warzywa i owoce
zawierają różne składniki odżywcze, dlatego podzielili je na 5 grup
kolorystycznych: czerwoną, żółto-pomarańczową, zieloną, fioletową i białą.
GRUPA CZERWONA: pomidory, jabłka, czereśnie, wiśnie,
rzodkiewki, truskawki, papryka czerwoną, buraki, owoc granatu.
Owoce i warzywa z tej grupy
zawierają duże ilości likopenu – antyutleniacza, który działa zbawiennie na
serce, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo i odmładzająco. Szczególnie dużo jest go w
pomidorach i przetworach pomidorowych, zwłaszcza tych podawanych na ciepło
(dobra wiadomość dla miłośników spaghetti). Czerwone warzywa i owoce zawierają
również dużo potasu, który odpowiada za regulację rytmu serca i ciśnienia krwi.
Karotenoidy to cenne dla zdrowia barwniki, w odcieniach
od żółtego po czerwony. Marchewkę, pomarańczę i dynię łączy wysoka zawartość
karotenoidu – beta karotenu, działającego świetnie na włosy, skórę i paznokcie.
Regularne spożywanie roślin z tej grupy kolorystycznej na pewno da lepsze
efekty niż niejeden suplement diety. Karotenoidy tworzą witaminę A, dlatego też
owoce i warzywa je zawierające dobrze działają na oczy. Szczególnie ceniona w
tym względzie jest marchewka.
GRUPA ZIELONA: szpinak, sałata, brukselka, brokuły,
kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi, kiełki.
Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać
anemii i jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Warzywa zielone to doskonałe źródła
witamin A, C i E, czyli wspierają oczy, odporność, zapobiegają chorobom
nowotworowym, poprawiają wygląd cery i opóźniają procesy starzenia. Zawierają
też oczywiście duże ilości chlorofilu, który pomaga oczyszczać organizm.
GRUPA FIOLETOWA: bakłażan,
aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona, żurawina, jagody, śliwki.
Zawdzięczają swoją barwę
antocyjaninie, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne
i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu.
GRUPA BIAŁA: cebula, por,
czosnek, cykoria, kapusta pekińska, kalafior.
Są cennym źródłem flawonoidów i allicyny o
działaniu antybakteryjnym i antywirusowym. Najwięcej ich zawiera najsłynniejszy
– czosnek, który słusznie jest nazywany naturalnym antybiotykiem.
Aby dostarczyć organizmowi
różnorodnych składników, powinniśmy jeść owoce i warzywa ze wszystkich grup.
Ważna jest tęcza na talerzu;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz