Dzisiaj krótko o kiełkach. Domowa
hodowla kiełków jest bardzo prosta. Poświęcając minutkę dziennie, można się
zaopatrzyć w źródło wielu witamin i wartościowych substancji i to o każdej
porze roku.
Nasiona można kupić w sklepie
ogrodniczym, ale też w supermarkecie. Trzeba jedynie zwrócić uwagę, by były to
nasiona przeznaczone specjalnie na kiełki. Zwykłe nasiona np. rzodkiewki są
zaprawione różnymi chemicznymi środkami konserwującymi i nie nadają się w tym
celu. Można kupować różne nasiona pojedynczo, ale są też specjalne mieszanki
np. kiełków ostrych lub o łagodnym smaku.
Do rozpoczęcia uprawy wystarczy
nam słoik i gaza lub zwykła wata, ale dużo wygodniejsza jest choćby najprostsza
kiełkownica. Kiełkownica to po prostu plastikowa miseczka na wodę z kratką,
którą można prosto ściągnąć, a na którą wysypuje się nasiona kiełek.
Nasiona kiełków na kiełkownicy |
Nasiona płukamy letnią wodą i
pozostawiamy zalane wodą na kilka godzin. Po tym czasie wylewamy wodę i znów
przepłukujemy kiełki. Tym razem zostawimy je na kilka dni (najczęściej od 3 do
5), już bez nadmiaru wody (aby woda nie dotykała sitka). Wodę należy wymieniać
kiełkom przynajmniej raz dziennie, a najlepiej przepłukiwać 2-3 razy dziennie.
Kiełki nie powinny stać na parapecie ani w pełnym słońcu. Duża ilość ciepła może sprzyjać wytworzeniu się pleśni. Najlepiej postawić kiełki w półcieniu.
Kiełki po 24 godzinach zaczynają wypuszczać pędy |
Kiełki nie powinny stać na parapecie ani w pełnym słońcu. Duża ilość ciepła może sprzyjać wytworzeniu się pleśni. Najlepiej postawić kiełki w półcieniu.
Gotowe kiełki najlepiej zjeść od
razu;). Nadmiar zawsze można zebrać i przechowywać w lodówce do 7 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz