Alkohol do tanich produktów nie
należy, a do domowego wina wystarczą owoce, cukier i woda oraz odpowiednie
sprzęty. Wydaje się więc oczywiste, że domowe wino się opłaca. Zwłaszcza, że
jeśli zainwestujemy w odpowiednie akcesoria, to te już zostaną nam na kolejne
sezony. Postanowiłam jednak z ciekawości policzyć jak to się wszystko
kalkuluje. Tym samym rozpoczęłam na blogu nową serię artykułów, w których będę
przeliczać koszty różnych domowych przetworów, żeby zobaczyć, czy obok „zdrowiej”
zawsze da się dodać „taniej”.
Akcesoriów niezbędnych do
produkcji wina nie jest dużo. Spokojnie na początek wystarczą nam: balon,
korek, rurka fermentacyjna i wężyk do ściągania wina. Moje obliczenia będą
tylko poglądowe, dlatego wielkość balonu oraz ilość owoców założę taką, jaką
sami użyliśmy w tym roku do produkcji wina z winogron.
Cena niezbędnego sprzętu do produkcji:
Balon do wina 34l – 149 zł (my nasz zakupiliśmy w LeroyMerlin - o tutaj)
Rurka fermentacyjna – 2 zł
Korek – 3,2 zł
Wężyk do zlewania wina – 9,7 zł
Razem: 163,9 zł
Jeśli mieszkamy w mieście i nie
mamy darmowego źródła owoców, będziemy musieli się w nie zaopatrzyć na placu.
My tak w tym roku zrobiliśmy.
Cena surowców na ok. 30l wina:
18 kg winogron (po 3,5 za kg) –
63 zł
7,8 kg cukru (po 2,5 za kg) – 19,5
zł
Ceny wody nie wliczam;)
Drożdże winiarskie – 3,4 zł
Pożywka – 1,6 zł
Razem: 87,5 zł
Po zakończeniu produkcji wino
należy przelać do butelek. Bądźmy optymistami i załóżmy, że otrzymamy
rzeczywiście ok. 30l wina. Będzie nam zatem potrzebne 40 butelek i korków,
które też należy kupić. Ciężko również byłoby odpowiednio zamknąć butelki bez
korkownicy.
Cena pozostałego sprzętu:
Korkownica – 34,6 zł
40 butelek 0,75l (po 1,74 za szt.)
– 69,6 zł
40 korków (po 0,72 za szt.) – 28,8
zł
Razem: 133 zł
Nasze wszystkie koszty wyniosły
zatem: 384,4 zł, co w przeliczeniu
daje 9,61 zł za butelkę wina, czyli
wcale nie tak mało. Są to jednak koszty naszego pierwszego wina, gdy nie mamy
jeszcze absolutnie żadnych sprzętów. Warto na pewno zbierać butelki na zapas, nie
da się natomiast zbierać korków. Aby wino było odpowiednio zabezpieczone,
należy używać tylko nowych i odpowiednio przygotowanych korków.
Jednak już drugie wino, gdy nie
musimy kupować całego sprzętu, opłaca się znacznie bardziej. Gdy mamy już
rzeczy niezbędne do produkcji, odłożone butelki oraz korkownicę, to
pozostają nam tylko do kupienia surowce oraz korki. Wtedy jedna butelka wina
wynosi 3,05 zł.
W świetnej natomiast sytuacji są
ci, którzy nie tylko mają niezbędny sprzęt, ale też nie muszą kupować owoców. Oni
muszą nabyć jedynie cukier, drożdże i pożywkę oraz korki do butelek. Wtedy
butelka wina kosztuje ich tylko 1,33 zł.
To wszystko są tylko obliczenia przybliżone. Wyniki będą oczywiście inne dla różnych owoców czy dla innych ilości wina. Warto jdnak zainwestować w sprzęty do wina. Jeżeli tylko mamy wystarczająco cierpliwości i chęci, by sie tym zajmować, produkcja domowego wina na pewno nam sie opłaci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz